19-04-2019

Op 4 mei aanstaande herdenken wij in Nederland allen die in de oorlog zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Het is belangrijk dat wij herdenken en stil staan bij oorlog en onderdrukking in het verleden en de waarde van vrijheid en democratie in onze eigen tijd. Ook in het onderwijs worden wij er regelmatig mee geconfronteerd dat vrijheid, in welke verschijningsvorm dan ook, niet altijd zo vanzelfsprekend is. Het is een belangrijk deel van onze opdracht om onze kinderen een zo breed mogelijk besef van normen en waarden mee te geven, en daarmee bij te dragen aan hun vorming tot tolerante mensen. 

Het organisatie-comité 4 en 5 mei Veghel, organiseert jaarlijks een, vaak indrukwekkende voorstelling in Theater de Blauwe Kei aan de Noordkade in Veghel, die voor alle inwoners, jong en oud, gratis toegankelijk is. Jaarlijks door medewerking van velen, jeugdigen en ouderen, een thema dat toen speelde op het podium gebracht met film, dans, zang en toneel om iets te ervaren van de keuzes die de mensen in die tijd moesten maken. Kiezen achteraf is nu zo makkelijk, maar toen werd ieder persoon gedwongen te kiezen…met alle mogelijke gevolgen voor jou en vaak voor anderen. Wij horen vaak dat mensen onder de indruk zijn van wat ze hebben gezien en gehoord.

De voorstelling begint op 4 mei om 18.30 uur, de zaal is open vanaf 18.00 uur. Het thema voor dit jaar is “Burgemeesters in oorlogstijd.“ Na afloop loopt iedereen die dat wil en kan, in stille tocht en begeleid door het Sint Barbara Gilde en de leerlingen van de Bernadetteschool naar het Monument in de kolonel Johnsonstraat in het centrum. Om 20.00u wordt dan daar, net als in de rest van Nederland gestart met 2 minuten stilte en wordt het hoornsignaal gespeeld. Er wordt een toespraak gehouden door het gemeentebestuur en kransen gelegd door diverse groeperingen, terwijl Muziekvereniging Frisselstein koraalmuziek speelt. De vaandrig van het Gilde brengt de groet met het vaandel. Het is belangrijk de vrijheid te vieren en allen die gesneuveld zijn te herdenken, ieder jaar weer. Voor ons, maar zeker ook voor onze kinderen!